Director al Autorității Aeronautice Civile, autoritate publică din subordinea Ministerului Economiei și InfrastructuriiTermenul limită de depunere a documentelor pentru participarea la concurs este de  20 noiembrie 2019, orele 16-00.

Ministerul Economiei și Infrastructurii
Data limită de aplicare - 20.11.2019, 17:00
Data limită de depunere a documentelor a fost prelungită.

Scopul funcţiei publice vacante, conform fişei postului

a) Scopul general al funcţiei - coordonarea activităților ce țin de implementarea politicilor în domeniul aviaţiei civile şi supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a legislaţiei în acest domeniu pentru asigurarea siguranţei zborurilor, securităţii aeronautice, protecţiei consumatorului şi a siguranţei ocupaţionale.
 b) Sarcinile de bază:

  • Organizarea și conducerea întregii activități a Autorității;
  • Asigurarea executării și respectării legilor Republicii Moldova, decretelor Președintelui, ordonanțelor, dispozițiilor și hotărârilor Guvernului, precum și realizarea atribuțiilor și drepturilor Autorității, ce decurg din actele legislative și normative în domeniul aviației civile;
  • Stabilirea atribuțiilor  și obligațiilor de serviciu ale directorilor adjuncți, conducătorilor de subdiviziuni și personalului Autorității și aprobarea Regulamentelor de activitate ale subdiviziunilor interne ale Autorității;
  • Asigurarea funcționalității Consiliului de soluționare a disputelor;
  • Organizarea  controlului intern managerial în cadrul Autorității.
 
 (Informaţii mai ample asupra sarcinilor şi atribuţiilor de bază ale  funcţiei plasate în concurs găsiţi în Hotărîrea Guvernului RM nr.133 din 27.02.2019 ”Cu privire la organizarea și funcționarea  Autorității Aeronautice Civile).

Salariul de funcție

19540 lei

Tip de angajare

Perioadă nedeterminată

Condiţiile de participare la concurs

a) deţine cetăţenia Republicii Moldova; b) posedă limba română şi limbile oficiale de comunicare interetnică vorbite în teritoriul respectiv în limitele stabilite de lege; c) are capacitate deplină de exerciţiu; d) nu a împlinit vîrsta necesară obţinerii dreptului la pensie pentru limită de vîrstă; e) este aptă, din punct de vedere al stării sănătăţii, pentru exercitarea funcţiei publice, conform certificatului medical eliberat de instituţia medicală abilitată, dacă pentru funcţia respectivă sînt stabilite cerinţe speciale de sănătate; f) are studiile necesare prevăzute pentru funcţia publică respectivă; g) în ultimii 5 ani, nu a fost destituită dintr-o funcţie publică conform art.64 alin.(1) lit.a) şi b) sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare; h) nu are antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie; i) nu este privată de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, ca pedeapsă de bază sau complementară, ca urmare a sentinţei judecătoreşti definitive prin care s-a dispus această interdicţie.

Cerinţe specifice pentru participare la concurs

Studii: superioare, de licență sau echivalente  în domeniul  aviației civile.
Cursuri de perfecționare profesională în domeniul  managementului aviației civile, administrației publice, managementului organizațional.
Studiile de masterat și doctorat în domeniul aferent funcției constituie un avantaj
Experienţă profesională: -  4 ani de experiență profesională în domeniu, inclusiv 3 ani de experiență în funcție managerială.
- Cunoştinţe:     - cunoaşterea legislaţiei  în domeniu;
                          - cunoștințe și competențe manageriale;
                          - cunoașterea unei limbi de circulație internațională (limbii engleze) la nivel  B2, cunoașterea la nivel C2 constituie un avantaj; (Legea 155/2011; verificare în cadrul concursului,  la proba scrisă și interviu).
                         - în domeniului tehnologiilor informaționale: Microsoft Office (Word, Excel) operare cu rețeaua Internet;
- Abilităţi: de planificare, organizare, coordonare, de luare de decizii, de monitorizare, control, evaluare, analiză și sinteză, elaborare a documentelor, argumentare, prezentare, instruire, motivare, mobilizare de sine și a echipei, soluționare de probleme, aplanare a situațiilor de conflict, comunicare eficientă, negociere, utilizarea  mijloacelor tehnice de birou.
- Atitudini/comportamente: respect fată de oameni, spirit de inițiativă, diplomație, creativitate, flexibilitate, disciplină, responsabilitate,  obiectivitate, corectitudine, loialitate, rezistență la efort şi stres, tendință spre dezvoltare profesională continuă.

Documente ce urmează a fi prezentate

  • Copia buletinului de identitate
    Copiile documentelor prezentate pot fi autentificate de notar sau se prezintă împreună cu documentele originale pentru a verifica veridicitatea lor. În situația în care dosarul de concurs se depune prin poștă sau e-mail, această prevedere se aplică la data desfășurării probei scrise a concursului, sub sancțiunea respingerii dosarului de concurs.
  • Documente ce atestă experiența profesională sau Declarația pe propria răspundere
    Copia carnetului de muncă, certificate privind actvitatea profesională desfășurată după data de 1 ianuarie 2019 pot fi înlocuite cu declarația pe propria răspundere. În acest caz, candidatul are obligația să completeze dosarul de concurs cu originalul documentului în termen de maximum 10 zile de la data la care a fost declarat învingător, sub sancțiunea neemiterii actului administrativ de numire.
  • Cazierul judiciar sau Declarația pe propria răspundere
    Cazierul judiciar poate fi înlocuit cu declarația pe proprie răspundere. În acest caz, candidatul are obligația să completeze dosarul de concurs cu originalul documentului în termen maximum 10 zile calendaristice de la data la care a fost declarat învingător, sub sancțiunea neemiterii actului administrativ de numire.
  • Alte documente necesare:
    ?         formularul de participare,  (de pe pagina Web a Ministerului Economiei și Infrastructurii, în compartimentul ministerul/posturi vacante);
    ·        copiile diplomelor de studii şi ale certificatelor de absolvire a cursurilor de perfecţionare profesională şi/sau specializare (candidaţii care deţin acte de studii eliberate de instituţiile de învăţămînt acreditate în ţara de provenienţă urmează să prezinte Certificatul de recunoaştere şi echivalare, act eliberat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării);
    ·         copia carnetului de muncă /adeverință cu privire la  confirmarea activității de muncă/extras din cont al Casei Naționale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova; ·         cazierul judiciar (poate fi înlocuit cu declaraţia pe propria răspundere privind absenţa antecedentelor penale. În acest caz, candidatul are obligaţia să completeze dosarul de concurs cu originalul documentului în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data la care a fost declarat învingător, sub sancţiunea neemiterii actului administrativ de numire; -        acordul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal  (de pe pagina Web a Ministerului Economiei și Infrastructurii, în compartimentul ministerul/posturi vacante).

Modalitatea de depunere a documentelor

  • Alte modalități - Prin poștă, email sau personal.

Bibliografia concursului

Bibliografia
  • Constituția Republicii Moldova
  • Acte normative în domeniul serviciului public
Legea nr. 158 –XVI / 2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public;
Legea nr. 25-XVI / 2008 privind Codul de conduită a funcţionarului public;
Legea 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale;
Legea nr.239-XVI/2008 privind transparenţa în procesul decizional;
Legea nr.271-XVI /2008 privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice;
 
  • Acte normative în domeniul administraţiei publice centrale
Legea nr. 136/2017 cu privire la Guvern;
Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative
Legea nr.98/2012 privind administrația publică centrală de specialitate
Hotărârea Guvernului nr.595/2017 pentru aprobarea Structurii-tip a Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea ministerului
Hotărârea Guvernului nr.33/2007 ,,Cu privire la regulile de elaborare şi cerinţele unificate faţă de documentele de politici”
Hotărârea Guvernului nr.690/2017 cu privire la organizarea și funcționarea Ministerului Economiei și Infrastructurii;
Hotărârea Guvernului nr.23/2019 cu privire la aprobarea Metodologiei de analiză a impactului în procesul de fundamentare a proiectelor de acte normative
  • Acte normative în domeniul de specialitate:
  • Codul Aerian al RM, Legea nr.301/2017
  • Legea nr. 92/2007 privind securitatea aeronautică
  • Legea nr. 143/2012 privind controlul spațiului aerian
  • Hotărârea Guvernului nr. 868/2015 pentru aprobarea Regulamentului privind statistica transportului aerian de pasageri, mărfuri și poștă și a structurii de înregistrare pentru transmiterea datelor statistice
  • Hotărârea Guvernului nr. 476/20.04.2016 cu privire la aprobarea Metodologiei privind baza de calcul și aprobare a taxelor pentru serviciile aeroportuare și de navigație aeriană.
  • Hotărârea Guvernului nr. 971/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la piața serviciilor de handling la sol în aeroporturile Republicii Moldova.
  • Hotărârea Guvernului nr. 462/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind alocarea stolurilor orare pe aeroporturile din Republica Moldova.
  • Hotărârea Guvernului nr. 653/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile administrative referitoare la aerodromuri.
  • Hotărârea Guvernului nr. 780/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile administrative referitoare la aplicarea și publicarea listei transportatorilor aerieni supuși unei interdicții de exploatare în Republica Moldova.
  • Hotărârea Guvernului nr. 831/2018 cu privire la aprobarea Regulamentului privind procedurile  administrative referitoare la operațiunile aeriene.
  • Hotărârea Guvernului nr. 838/2018 cu privire la aprobarea Metodologiei privind controlul de stat  asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor în domeniile de competență ale Autorității Aeronautice Civile.
  • Hotărârea Guvernului nr. 5/2017 cu privire la aprobarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Qatar privind serviciile aeriene, întocmit la Doha la 27 noiembrie 2016.
  • Acordul privind spațiul aerian comun dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi statele sale membre, semnat la Bruxelles la 26 iunie 2012.
  • Hotărârea Guvernului nr. 133/2019 cu privire la organizarea  și funcționarea  Autorității Aeronautice Civile